“Er det okay at have hund, hvis man gentagne gange bliver indlagt?”

Det spørgsmål dukker ofte op hos os, når vi bliver spurgt om pasningsmuligheder for forskellige hunde – når deres ejere skal indlægges.

Det gælder ikke kun indlæggelser i psykiatrien – men det gælder også indlæggelser i det somatiske.

Når man ser på det lovmæssigt, er der ikke nogle regler om hvor tit eller hvor længe en hund må blive passet. Der er heller ikke nogle regler om hvor mange forskellige der må passe hunden på skift.

Men er det okay at lade hunden bo i en kuffert? Det er spørgsmålet man bør stille sig selv, hvis man enten gerne vil anskaffe sig en hund eller allerede har en, og man med jævne mellemrum har en indlæggelse.

Når vi skriver med jævne mellemrum, så mener vi ikke det der svarer til almindelige ferier, du ved en uge eller to et par gange om året. Når vi skriver jævne mellemrum mener vi indlæggelser flere gange om året og i længere tid.

Der er ikke noget galt i at skulle have en indlæggelse en gang i mellem, men man kan spørge sig selv, om det så er nu man skal have hund?

Måske burde man overveje andre muligheder, hvor man kan være i kontakt med en hund, istedet for at få sin egen?

Måske har en i kvarteret, eller en du kender, en hund du må gå ture med. Du kan måske endda få lov til at passe den af og til. Det er i hvert fald et sted at starte, synes vi.

Det er med hunde ligesom det er med børn, de er 100% afhængige af en.

En hund lufter ikke sig selv, og sørger ikke selv for vand og foder. Faktisk har en hund meget brug for trygge omgivelser, en base og sin ejer.

Det påvirker en hund at være meget væk fra sin ejer, sine rutiner og sine trygge rammer.

Selvom en hund måske elsker at få besøg eller komme på besøg hos andre, så har den allermest brug for at være i sit hjem. En hund er et vane dyr – den finder hurtigt ud af hvem den plejer at blive passet hos, og hvor længe af gangen.

Vi har tidligere talt med et internat om problemet vedr. hunde der er i pension pga ejeren er indlagt. Hundene er ofte er alt for længe i pensionen, og nogle gange må de derfor presse på for at hunden bliver hentet, det ikke er forsvarligt at en hund skal være være så længe i en pension.

Fra vores egen erfaring med at have pasningshund i ferien er, at selvom hunden er let at passe, så griber det ind i ens hverdagsrytme at have en ekstra hund i huset, og det er også et stort ansvar man lægger over på hundepasseren.

Hvis det påvirker vores hverdag med en ekstra hund, påvirker det så ikke også den hund der bliver passet, at være hjemmefra i f.eks en måned eller mere?

Der er rigtig mange tanker man skal tænke igennem, når man har eller skal have hund. Vi synes man bør være ansvarlig overfor en evt kommende hund, sig selv og sin omgangskreds; man skal kunne være der for sin hund. Bevis overfor dig selv at du er klar, og ha’ dit pasnings-netværk i orden inden du anskaffer dig en hund.

Ingen er perfekte, og ingen kan spå om hvordan fremtiden kommer til at se ud, man kan godt have alt klar og selv været parat til at få hund, og alligevel kan man ende i en situation hvor forholdene ikke er optimale i perioder.

Men man skal alligevel prøve at tænke lidt fremad – vil man kunne have en hund, skal man kunne gøre det med god samvittighed.

En hund kan være en utrolig stor hjælp og støtte for mennesker med en psykisk sårbarhed, men husk at man ikke skal få en hund fordi den skal redde en.

Man skal have en hund fordi man har lyst, men man skal også kunne give den et godt og trygt hjem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *